Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни системи за залпов огън и свързаното с тях оборудване на Финландия в сделка, оценена на приблизителна цена от 535 милиона долара, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс и БТА.

Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), съобщиха вчера от Пентагона. "Финландия възнамерява да използва това въоръжение и услуги за отбрана, за да увеличи националните си запаси, като подсили способностите за сухопътна и въздушна отбрана в северния фланг на Европа", се казва в съобщението.

"Увеличените национални запаси са от решаващо значение за финландската отбрана и способност за възпиране, предвид влошената ситуация със сигурността в Европа", се добавя в изявлението.

Междувременно президентът на Финландия Саули Нинистьо изрази увереност в подкрепата на Унгария за ратифицирането на молбата на скандинавската държава за присъединяване към НАТО, съобщи ДПА.

"Хубаво е, че Финландия може да разчита на Унгария за ратификация на членството ни в НАТО", написа Саули Нинистьо вчера в Туитър след телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в западния военен алианс след нахлуването на Русия в Украйна. Всички 30 членки на НАТО трябва да ратифицират присъединяването им и 28 от тях вече са го направили - изключенията са само Унгария и Турция.

Министърът на външните работи на Финландия Пека Хависто заяви, че неговият унгарски колега Петер Сиярто му е потвърдил, че Унгария ще разгледа кандидатурите на Финландия и Швеция едновременно и няма да поставя никакви условия към процеса на присъединяване. Той съобщи това на среща в Хелзинки, като беше цитиран от Финландското радио и телевизия.

Правителството на Орбан внесе проектозакона за ратификация в парламента преди седмици. Контролираният от управляващите парламент обаче все още не го е включил в дневния ред.

САЩ изнасят оръжие и за Австралия

Държавният департамент на САЩ одобри вчера и потенциалната продажба на 24 военнотранспортни самолета "Супер Херкулес" и свързаното с тях оборудване на Австралия в сделка, чиято стойност може да достигне 6,35 милиарда долара, съобщи Пентагонът. "Локхийд Мартин" е отново главният изпълнител за предложената продажба, която цели да помогне на Кралските австралийски военновъздушни сили да заменят стареещия си товарен флот и да подобрят цялостната си оперативна способност, според изявление на Пентагона.

"Австралия е един от най-важните ни съюзници в Западната част на Тихия океан", се подчертава в съобщението. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба вчера. В съобщението не се уточнява дали е подписан договор и дали преговорите са приключили.