Комитетът по регламента в Камарата на представителите на Конгреса в САЩ одобри поправка в бюджета за отбрана за следващата финансова година, чието начало е 1 октомври, която препоръчва на администрацията да разгледа възможността за въвеждане на нови санкции спрямо 35 видни руснаци, сред които министри на Руската федерация, крупни руски бизнесмени, общественици и журналисти, съобщава ТАСС.

В документа се посочва, че въпросните лица, според американското законодателство, са отговорни за нарушения на човешките права. Отбелязва се още, че за срок от 180 дни след приемането на закона президентът на САЩ е длъжен да представи пред съответния комитет в Конгреса заключение с подробна обосновка на база на критериите за въвеждане на санкции, съгласно "Глобалния акт за правата на човека, популярен като закона "Магнитски".

В списъка на подлежащите на санкции са включени прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, премиерът Михаил Мишустин, председателят на Централната избирателна комисия на РФ Елла Памфилова, първият зам.-директор на администрацията на президента Сергей Кириенко, министърът на селското стопанство Дмитрий Патрушев и здравният министър Михаил Мурашко.

Освен политици и членове на администрацията на Владимир Путин в проектосписъка са изредени и шефове на руските специални служби, като директора на ФСБ Александър Бортников. Тук е и името на кмета на Москва Сергей Собянин и на губернатора на Санкт-Петербург Александър Беглов.

Присъстват и руски бизнесмени, като шефа на "Газпром" Алексей Милер, а от журналистите е посочена Маргарита Симонян, главен редактор на тв канала RT, както и други ръководители на медии, цитирани от ТАСС.

Предложението на конгресмените все още не е обсъждано и прието.