В Русия помилваха сатанист и канибал заради заслугите му на фронта в Украйна, участвал в ритуални убийства. 33-годишният днес Николай Граф Оголобяк е бил въдворен в затворническа колония през 2010 г. с 20-годишна присъда по дело за участие в ритуални убийства на тийнейджъри в Ярославл, съобщава Nexta live и руският сайт 76.ru.

Бандата от сатанисти, в която е членувал Оголобяк, е убила през 2008 три непълнолетни момичета и едно момче. Телата на жертвите са били разчленени, а кръвта и вътрешностите сатанистите са използвали в окултни ритуали. Жестоките убийства разтърсиха цяла Русия.

Сатанистът Оголобяк обаче се проявил като герой във войната и затова са му опростили остатъка от наказанието в размер на 7 години за доизлежаване. Престъпникът е воювал в състава на затворнически отряд "Щурм-Z", воювал в най-тежките сражения в Бахмут и Авдеевка. По време на битките е бил ранен и е останал инвалид. Сега сатанистът е на свобода и преди двайсетина дни се е прибрал у дома в Русия.

Затворническите отряди в руската армия се използват за пушечно месо в най-тежките участъци от фронта, където е нужен пробив на живот и смърт. В тях участват не само затворници, но и доброволци.

Бащата на помилвания затворник разказва пред руския сайт "76.ru", че синът му вече си е вкъщи, в Ярославл, където живее с майка си. "Не ходи в черно, не пие водка. След раняването е инвалид. Засега не работи нищо, възстановява се. Едва ли повече ще го вземат на фронта", казва бащата пред ярославската медия. За събитията отпреди 15 години в семейството се стараят да не си спомнят и не разговарят за това. Родителите му са отдавна разведени, а самият Оголобяк не е успял да създаде семейство.

Сатанистката секта, в която е членувал, е била сформирана през 2006 г. Основава я 15-годишният Константин Баранов, после към него се присъединяват още двама тийнейджъри - Николай Оголобяк и Алексей Чистяков. В рамките на година се включват още три момчета. Бандата е действала няколко години, а за жертвоприношенията си са използвали убити животни. Сатанистките си ритуали извършвали в занемарено гробище в Ярославл.

Оголобяк е последният, който излиза на свобода, останалите от бандата са пуснати отдавна, те са били осъдени на 10 години в колония, докато той е трябвало да бъде затворен до 2030 г. Един от групата тийнейджъри тогава, чиито престъпления разтърсиха Русия преди 15 години., е бил признат за невнемяем и изпратен на лечение в клиника.