Постигнат е 30-процентният праг на избирателната активност, необходим за признаване на валидността на референдума за правосъдието, на който днес в страната гласуват заедно с вота за Европейски парламент, предадоха местните информационни агенции, цитирани от БТА.

Допитването се провежда по инициатива на президента Клаус Йоханис. Румънците трябва да отговарят на два въпроса:

1. "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?"

2. "Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?".

Редица лидери от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) призоваха за бойкотиране на референдума или поведоха кампания срещу него, отбелязва вестникът.

На въпрос дали ще отиде да гласува на евроизборите и референдума, премиерът Вероника Дънчила първо заяви: "Да, ще участвам във вота в неделя и ще гласувам и за двете - за евроизборите, ще гласувам за имиджа и достойнството на Румъния (. . .) Ще гласувам и за референдума. Както съм казвала всеки път, аз съм поддръжник на правовата държава, на независимото правосъдие, но и на правата на гражданите (. . .)".

По-късно обаче тя заяви, че не е уточнила начина, по който ще гласува.

"Казах, че ще отида на референдума, но не съм казала по какъв начин ще гласувам, защото тава ще го решим в рамките на партията. Аз съм човек, който уважава линията на партията (. . .) Няма да изляза и да кажа публично как ще гласувам на референдума. Вотът е таен", посочи премиерът.

Румънците проявяват днес сравнително висока избирателна активност и на евроизборите. До 14.00 часа са гласували 23,91 процента от избирателите. Право на глас имат близо 19 милиона души, които могат да гласуват в 18 730 избирателни секции в страната и в 411 в чужбина. Гласуването ще продължи до 21 часа.

Румънците избират 33 евродепутати. За място в Европейския парламент се състезават над 450 кандидати, представители на 13 партии и 3 независими кандидати.

Гласуването за евроизборите и референдума става в едни и същи избирателни секции, с едни и същи печати, с три бюлетини, които се подават в различни урни.

Междувременно Клаус Йоханис поиска от правителството да намери решение, така че румънците в чужбина да могат да гласуват, тъй като в момента има огромни опашки, на които хората чакат по 5-6 часа, за да гласуват за евроизборите и референдума за правосъдието, пише в. "Адевърул".

"Скъпи румънци, където и да гласувате, в който и град на света или което и село в Румъния, никой не може да попречи на вратото ви на глас! Моля ви, не губете търпение, не се отказвайте от вота си заради едно некомпетентно правителство, което ви принуждава да стоите на огромни опашки, за да упражните конституционното си право. Благодаря ви, че искате да направите Румъния по-добра! Изисквам от органите, отговарящи за организирането на изборния процес, да намерят спешни решения, така че всички румънци да могат да гласуват днес!", написа във Фейсбук държавният глава.

Същевременно опозиционната Национално-либерална партия заяви, че ще внесе наказателна жалба срещу министъра на външните работи Теодор Мелешкану заради начина на организиране на вота в чужбина. Според лидера на либералите Лудовик Орбан броят на кабините за гласуване съзнателно е оставен много малък, което предизвиква огромни опашки в почти всички важни европейски градове, както се случи и през 2014 г. Той обвини правителството, че възпрепятства упражняването на правото на глас на румънците от диаспората.

От своя страна опозиционният алианс Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС поиска от правителството да се събере спешно и да издаде извънредно постановление за удължаване на времето за гласуване до 23.00 часа. Лидерът на партия ПЛЮС Дачиан Чолош каза също, че алиансът иска осигуряване на допълнителен брой бюлетини.

До 17.00 часа избирателната активност за евровота в Румъния е достигнала 35,07 процента.