Националният съвет за борба с дискриминацията в Румъния глоби "Гугъл Румъния" с 10 000 леи (около 2000 евро), след като миналия месец в Гугъл Мапс се появи "обидна шега" по адрес на Катедралата на спасението на народа в Букурещ, която беше обозначена с името "Катедрала на глупостта на румънския народ", съобщава сайтът Зиаре, предава БТА.

"Санкционирахме компанията "Гугъл Румъния" на първо място заради бездействието: въпреки че са знаели какво се е случило, те не са информирали по никакъв начин", посочи Кристиан Жура, член на съвета за борба с дискриминацията, който се самозезира по този случай.

Той посочи, че компанията е глобена "за обида към достойнството на религиозни групи като цяло и по-конкретно към православните в Румъния, които са 80 процента от населението на страната".

Жура отбеляза, че представители на компанията са заявили, че не са отговорни за смяната на таговете в "Гугъл Мапс".

"Започнахме разследване по отношение на компанията Гугъл и тези тагове в "Гугъл Мапс". Установихме, че съществува доста голям пробив в сигурността що се отнася до смяната на тези тагове. Реално всеки, който притежава акаунт в Гугъл и телефонен номер, може да сменя таговете", заяви още Жура.

Внушителната православна катедрала "Спасението на народа" беше осветена през ноември 2018 г. на церемония, на която присъстваха десетки хиляди вярващи от цялата страна, както и множество официални лица от страната и чужбина, включително вселенският патриарх Вартоломей Първи. Сградата е висока 120 метра (колкото 30-етажен блок), има дължина 126 метра и ширина 68 метра, а строежът й започна през 2011 г.