Скандал в македонския парламент завърши със счупени компютър и инвентар и разхвърлени документи из заседателната зала, а в парламента на Албания се стигна и до истински пожар след запалване на факли. 

В Скопие левите депутати Борислав Кръмов и Димитър Апасиев се ядосаха от факта, че бе отхвърлена първата точка от дневния ред на заседанието, свързана с промените в правилника за работа на парламента. Искането си председателят на Левица Димитър Апасиев аргументира с това, че са отхвърлени предложенията за промени в правилника на парламента, които партията е внесла.

Народните представители приеха дневния ред на парламента с 87 гласа "за" и 3 "против", а Талат Джафери упълномощи зам.-председателя Горан Мисовски да продължи да председателства заседанието.

"Внесени са 2464 предложения за промени, 2461 от тях са от Димитър Апасиев и Борислав Кръмов, от които 12 промени са редовни, останалите - не", заяви Джафери, цитиран от БТА.

Тогава Кръмов застана на трибуната с куп листа, за които каза, че са оригналите на предложенията им, които не са били архивирани и поиска прекъсване на заседанието, изхвърли на пода бутилката с вода пред председателстващия, изтръгна и монитора на компютъра и започна да хвърля по председателстващия листовете с предложенията.

Към него се присъедини и председателят на Левица Димитър Апасиев. Звукът в залата беше спрян, а заседанието - прекъснато за 30 минути.

Все още няма реакция от страна на законодателната власт.

Днешното пленарното заседание и на албанския парламент протече със сериозни сблъсъци, съобщи Евронюз Албания.

Снимка: БТА/AP, Florian Abazi

Депутатите от опозиционната Демократическа партия на Албания запалиха множество факли в сградата на парламента. Падането на една от тях върху стола на опозиционен депутат доведе до разпалване на огън. Проектобюджетът за 2024 г. беше приет без обсъждания на фона на пламъците.

Депутатите и министрите, а след тях и журналистите напуснаха веднага сградата след разразяването на огъня. Гвардията обаче е предотвратила по-нататъшното му разпростиране, информира БТА. 

На заседанието присъства и албанският премиер Еди Рама, който не взе думата, но участва в гласуването на проектобюджета.

Още снимки вижте тук >>>

Управляващото мнозинство прие бюджета за 5 минути, с което беше отбелязано най-краткото парламентарно заседание в историята на албанския парламентаризъм, отбелязва Евронюз Албания.

Снимка: БТА/AP, Florian Abazi