Косовската полиция използва дронове, за да хваща нарушители. Мярката цели да се намалят произшествията на пътя.

От януари насам в Косово е в сила нов закон, според който полицията има право да следи за нарушители с немаркирани автомобили и други помощни средства като дронове.

Репортаж на БНТ показва двама полицаи как заснемат автомобил изпреварва неправилно друга кола на магистралата между Прищина и Скопие.  Малко по-късно служителите на реда спират нарушителя и му показват видеото. Глобата за подобно нарушение е 300 евро, отнемане на книжката за 6 месеца и минус девет точки от талона. За сравнение средната брутна заплата в малката балканска страна е 500 евро.

"Целта на мерките е да се намалят катастрофите, особено животозастрашаващите. За щастие, като цяло броят на инцидентите спада. Наблюдението с дронове се доказа като успешно. Сега гражданите знаят, че полицията може да бъде навсякъде", коментира един от полицаите.

След въвеждането на по-строги правила и методи за контрол има по-малко смъртни случаи. По-малко са и ранените на пътя. Небрежно шофиране, стари автомобили и пътни знаци в лошо състояние са основните причини за големия брой инциденти.