Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо разкритикува намесата на бившия руски президент Дмитрий Медведев и настоящ заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Русия в кампанията за изборите в Италия, насрочени на 25 септември, предаде АНСА, цитирана от БТА.

В Телеграм Медведев, който е дясната ръка на руския президент Владимир Путин, написа: "Бихме искали да видим европейските граждани на изборите не само да изразяват тяхното недоволство от действията на техните правителства, но също и да ги накажат заради тяхната евентуална глупост". Медведев допълни: "Гласовете на избирателите са мощно средство за влияние".

В отговор на това изказване Ди Майо заяви: "Намесата на руското правителство в италианските избори е наистина обезпокояваща. Нека италианските политически сили да се дистанцират по един ясен начин, без да се стесняват изобщо, от руската пропаганда".

Левоцентристката Демократическата партия пък заяви, че "Медведев, ястребът на руския режим и фен на кланетата в Украйна, влиза в италианската предизборна кампания, призовавайки избирателите да накажат правителството. Това е сериозен случай на намеса и всеки трябва да се дистанцира, като се започне от десницата, която е все по-двусмислена по този въпрос".