Хиляди здравни работници, които не са били ваксинирани срещу Covid-19 в срока, определен от правителството, са получили заповеди за отстраняване от работа, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

По първоначални данни към сряда следобед са издадени 5 895 известия за отстраняване на неваксинирани болнични служители - с изключение на служителите в здравните центрове и спешната помощ.

Тези известия или вече са връчени, или са в процес на връчване. В резултат на това някои неваксинирани служители са работили нормално в сряда, тъй като все още не са получили съответните известия, докато в други болници са били уведомени при пристигането си, че са изключени от работните графици.

Здравното министерство изчисли, че суспендирането без заплащане ще се отрази на около 10 000 служители в държавни болници, здравни центрове и други органи на Министерството.

Компетентните служби обаче чакаха точна цифра снощи, след кръстосана проверка на данните, тъй като вчера много медицински работници се втурнаха да се ваксинират.

Високопоставени служители на Министерството на здравеопазването заявяват, че болничните отделения вчера са работили безпроблемно, без никакви сериозни проблеми, докато протестните митинги на персонала, проведени в много болници в цялата страна, са били описани като "в рамките на допустимото ниво".

Междувременно Общогръцката федерация на служителите в държавните болници (POEDIN) обяви нови протести срещу задължителната ваксинация.

Федерацията твърди, че отстраняването на неваксинирани работници ще създаде "пробойни" в Националната здравна система, компрометирайки способността й да функционира на необходимото ниво.

Държавният съвет, най -висшият административен съд на Гърция, отхвърли в сряда молбите, подадени от лекари, медицински сестри и друг болничен персонал с искане за спиране на правителственото решение.

Отделна жалба за отмяна и спиране на закона, подадена от POEDIN, ще бъде обсъдена от Съвета на 8 октомври.