Протест срещу войната в Украйна се състоя днес в центъра на Белград, като участниците настояха за изтегляне на руските войски от Украйна, съобщи БТА, като се позова на сръбските медии.

На митинга, организиран от Руското демократично общество в Сърбия по повод 10 месеца от началото на войната, гражданите носеха антивоенни знамена и транспарантите с надписи на различни езици: "Светлината в сърцата украинци няма да угасне", "Путин, долу ръцете от Украйна" и "Спрете войната, моля", информира агенция Бета.

Един от основателите на Руското демократично общество, Пьотр Никитин, каза пред репортери, че основното послание на протеста е, че войната в Украйна "не е война на Русия, а война на нейния президент Владимир Путин".

След речи на "Площада на Републиката" шествието на протестиращите се отправи към руското посолство в Белград, но полицията не им позволи да приближат сградата и над стоте участници в протеста се отправиха към площад "Славия", уточни сръбската редакция на телевизия Ен1.

Сърбия е една от малкото страни, където освен мирни протести в подкрепа на Украйна, се провеждат митинги в подкрепа на Русия, организирани от десни партии, част от църквата и неформални групи, отбелязва радио "Свободна Европа".

Въпреки че осъди агресията срещу Украйна, Сърбия отказва да въведе санкции срещу Русия, за което настоява Европейският съюз. От началото на руската инвазия в Украйна хиляди руснаци са дошли в Сърбия.

По официални данни в Сърбия има около пет хиляди украински бежанци, от които около 800 са деца.