В Беларус е задържана голяма група руски граждани, служители на "частната военна компания "Вагнер", съобщи днес агенция БелТА, като се позова на беларуските правоохранителни органи.

Снощи в санаториум близо до Минск са били арустувани 32 души. Още един човек е бил задържан в южната част на Беларус. По отношение на тях се води проверка.

Според съобщението групата е пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района, където привлякла внимание с "нехарактерно за руски туристи поведение" и облекло в стил "милитъри" - в частност, гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните.

Според правоохранителните органи арестите са били извършени, след като властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци", с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори, насрочени за 9 август.

Агенцията разпространи списък на задържаните, а държавната телевизия "Беларус-1" показа кадри от задържането на руските граждани.

Засега от Кремъл не са пожелали да коментират темата, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Председателят на комитета по въпросите на ОНД (Общност на независимите държави) към Руската Дума Леонид Калашников обаче заяви пред РИА Новости: "Руската федерация не се намесва в такива игри, винаги е поддържала Лукашенко (президентът на Белурас Александър Лукашенко - б.р.)". 

Посолството на Русия в Беларус не разполага с официална информация от страна на компетентните органи на Беларус за задържане на руски граждани, коментира пък посланикът на Русия в Беларус Дмитрий Мезенцев.

Той допълни, че посолството ще отправи официално запитване до компетентните органи за предоставяне на такава информация.

По-късно Лукашенко каза, че ще поиска обяснение от Русия.

Кои са "Вагнер" и връзката им с Путин

Частната армия "Вагнер" е създадена от бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, който е част от първия конвой наемници, изпратени в Сирия през 2013 г. - много преди официалното включване на Москва в конфликта.

Според западни и руски медии групата е финансирана от приятел на президента Владимир Путин Евгений Пригожин - бизнесмен от Санкт Петербург, който направил състояние с кетъринг, преди да подпише големи договори с руската армия и правителството. Той е обвинен от американски съд, че е създал "фабрика от тролове" в интернет, която се опитала да повлияе на президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Дейността на "Вагнер" в Сирия привлече вниманието през 2018 г. след смъртта на няколко от служителите ѝ там. Различни медии съобщиха за до 200 смъртни случая при атака на САЩ срещу войници на серийския режим в Деир ез-Зор. Екипът за разузнаване при конфликти - група от руски разследващи блогъри - установи, че десетки от тях са членове на "Групата Вагнер".

След дни мълчание Москва призна, че петима руски граждани са били убити и десетки са били ранени при атаката, заявявайки, че са в Сирия "по собствена инициатива".

"Вагнер" отново влезе се появи в новините, след като няколко месеца по-късно в Централноафриканската република (ЦАР) бяха убити трима руски журналисти, разследващи дейността на частната армия от наемници. Тогава стана ясно, че частната военна компания е изпращала свои наемници в ЦАР и Судан. Журналистите Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал пристигнали в ЦАР, за да снимат филм за дейността на "Вагнер".

Анализатори казват, че Москва използва тази частна военна компания, за да може да извършва военна дейност в горещи конфликти и да не съобщава официално за жертвите. Според руското законодателство съществуването на частно военно формирование е незаконно.

Военният експерт от Москва Павел Фелгенхауер коментира за Франс прес, че "Вагнер" най-вероятно гледа на своите операции в ЦАР като на възможност за бизнес, отколкото като на военно начинание.

"Можем да приемем, че от Кремъл са дали зелена светлина за действията на "Вагнер" в ЦАР, когато ръководството на страната посети Русия (през май тази година)", каза той.

По думите му наемниците в Африка получават доста по-високо заплащане отколкото тези, които участват в конфликта в Източна Украйна, което прави начинанието по-привлекателно за потенциални участници в него.

Очевидно работата на групата в ЦАР се води паралелно с официалните задачи на Русия в страната. През декември на Москва беше разрешено от ООН да осигурява оръжие и обучение на въоръжените сили на ЦАР.