Трима руски граждани, които са притежавали журналистически карти, са били убити снощи близо до град Сибю в Централноафриканската република (ЦАР), предаде Франс прес, цитирайки източници от полицията, силите за сигурност и религиозни представители в страната.

По-късно Министерството на външните работи на Русия потвърди гибелта на тримата загинали, които са били с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.

Тримата журналисти са убити в района на град Сибю, който се намира на около 200 км североизточно от столицата Банги, разказа кметът на града Хенри Дебеле, предаде Ройтерс. Според твърденията на шофьора на тримата, на 23 километра от Сибю, на път с издигната преграда, въоръжени мъже са излезли от храстите и са открили огън по колата. Те са били убити на място.  

Според агенция ТАСС двама от тях са били сътрудници на вестник "Известия", но по данни на руското посолство в ЦАР личните им документи все още не са открити, съобщи БТА.

По информация на "Дождь" от два източника от Центъра за управление на разследвания на Михаил Ходорковски и тримата мъже са журналиси от "Известия". От изданието обаче не потвърждават, че имат пратеници в ЦАР.

По неофициална информация руснаците са снимали филм за работата на частната военна компания "Вагнер". "Монд" съобщава, че през април група от руски военни специалисти е пратена в ЦАР, за да защити президента Фостен Арканжа Туадера. Предположенията са, че става дума именно за "Вагнер", която от няколко години действа първо в Украйна, а след това в Сирия. На 7 февруари т.г. САЩ нанесоха мощен удар срещу проправителствените сили в сирийската провинция Дейр ез-Зор. По-късно американските медии съобщиха за смъртта на 200 руснаци. Организацията Conict Intelligence Team, която се занимава с разследването на военните конфликти в Украйна и Сирия, обяви че жертви на американския авиационен удар са Станислав Матвеев, Игор Косотуров, Владимир Логинов и Кирил Ананиев. По-късно стана известно, че вероятната цел на сирийските войници и бойците на "Вагнер" са били петролните и газовите находища, които се намират под контрола на кюрдите.

Това е първият известен случай на убийство на руски граждани в ЦАР, където от няколко месеца присъствието на Русия е все по-забележимо, подчертава АФП. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на армията на страната и гарантира сигурността на президента на републиката Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Русия успя да получи разрешение от ООН да продаде оръжия на централноафриканското правителство и през декември 2017 г. достави значително количество оръжия. Освен това Русия получи разрешение да обучи два батальона от въоръжените сили (около 1300 души). Официално руската програма цели да подсили правителствената армия в страна, голяма част от територията на която е под контрола на въоръжени групировки. С това обаче Москва засилва и влиянието си в стратегическа страна, богата на ресурси като диаманти, злато, уран и дървесина.

В края на май президентът Туадера се срещна с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. Той благодари на Русия за помощта, получена в момент, когато страната е в тежка хуманитарна ситуация и опитва да постигне помирение. В отговор Путин заяви, че ще бъдат разгледани начини за подобряване на отношенията, особено в хуманитарната и икономическата сфери.

В началото на този месец Русия се опита да организира среща между централноафриканското правителство и въоръжени групи в суданската столица, но тя не се състоя.