Бойци от руската частна военна компания "Вагнер" са поели охраната на Николас Мадуро, съобщи "Ройтерс", като се позова на свои източници.

Руското Министерство на отбраната и Министерството на информацията на Венецуела не са отговорили на запитване на агенцията за бойците от ЧВК "Вагнер". Единствено говорителят на Кремъл Песков заяви ,че нямат такава информация.

Шефът на Общоруското офицерско събрание казашки атаман Евгени Шабаев потвърди заминаването на наемниците на 21 или 22 януари. Пред bmf.ru той съобщи, че е бил потърсен от боец от "Вагнер", специализирал се в охрана на високопоставени личности със съобщението за формиране на група за специално поръчение врайона на Латинска Америка.

Атаманът поясни, че се занимава със защита интересите на хора, наети от частни военни компании, бивши военни в руската армия и затова е бил потърсен от боеца на "Вагнер". След един ден родственика на човека отново се е обадила на Шабаев с информацията, че формираната група от около 400 души вече е била прехвърлена в Хавана и оттам се качват на самолет като направлението не е известно.

Атаманът се е обадил в "Ройтерс" с молба да разберат къде отиват бойците от "Вагнер", а оттам са потвърдили ,че те са били изпратени във Венецуела. Информацията е от хора, видели руснаци край Николас Мадуро.

Задачата им е да охраняват венецуелският лидер и да не допуснат той да бъде арестуван, смята атаман Шабаев.