Аржентинските сенатори отхвърлиха днес законопроекта за легализиране на абортите до 14-тата седмица от бременността, приет през юни от долната камара на парламента. Това попари надеждите на феминистките организации в родината на папа Франциск. 38 сенатори гласуваха "против" текста, 31 - "за", а двама се въздържаха, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Отхвърленият проект предвиждаше и забрана медицинските заведения да отказват аборт.

Дебатите продължиха над 12 часа. Пред сградата на аржентинския Конгрес се събраха хиляди хора. Площадът бе разделен между привърженици и противници на абортите.

По време на заседанието католическата църква отслужи литургии и призова паството си да демонстрира срещу абортите. Преди това папа Франциск определи съзнателното прекратяване на бременността като "зверство" и го сравни с нацизма.

Сред гласувалите "за" отхвърления текст бе сенаторът и бивш президент Кристина Фернандес де Киршнер, която, докато бе на власт, бе против легализиране на абортите. По думите й обаче тя е променила мнението си заради "хилядите момичета, излезли на улицата" с искане да се разреши прекъсване на бременността. "Най-ужасното е, че отхвърляме законопроекта, без да предложим алтернатива", коментира тя.

Според аржентинския закон отхвърлената инициатива може да бъде внесена отново в парламента най-рано през следващата сесия, през март 2019 г. Още този месец обаче депутатите може да гласуват реформа в наказателния кодекс, която да разреши на съдиите да не произнасят присъди срещу абортирали жени.

В Аржентина бременността е позволено да бъде прекратена само при изнасилване или риск за живота на майката. В противен случай абортът се смята за престъпление. Според организации на гражданското общество всяка година в Аржентина се извършват по 500 000 незаконни аборта, макар че експерти оспорват тези данни, отбелязва ДПА.

Властите изпратиха полицаи с щитове срещу протестиращите

Снимка: БТА

След като Сенатът отхвърли законопроекта, протестиращи в подкрепа на легализирането на абортите хвърляха камъни и бутилки и изсипаха купчини отпадъци само на метри от сградата на парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ, бяха извършени и няколко ареста. Мнозинството от хората обаче, които участваха в големите протести както "за", така и "против" абортите, и които следиха дебатите в Сената в дъждовното време, бяха мирни.

Митинги имаше и в други големи градове в Аржентина. В подкрепа на аржентинските привърженици на абортите стотици демонстрираха в Мексико, Коста Рика, Испания и Бразилия.