Американските власти допускат, че атаката с дрон срещу Кремъл може да е била организирана от някое от военните или разузнавателните подразделения на Украйна. Това пишет "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен, като се позовават на източници от американското разузнаване.

Предположенията на американските разузнавателни служби се основават на прехванати разговори на руски и украински официални лица. В същото време САЩ не знаят коя точно агенция стои зад атаката и дали украинският президент Володимир Зеленски и други високопоставени украински служители са знаели за нея.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" определят като "ниско" нивото си на увереност, че украинското правителство пряко е санкционирало атаката срещу Кремъл. Според американските служители агентите на украинските служби за сигурност работят независимо един от друг, а Зеленски не одобрява плановете за всички тайни операции и не дава преки указания на службите за сигурност, а само определя общата насока на работа.

Представители на САЩ смятат, че украинските служби за сигурност може да са отговорни и за убийствата на дъщерята на кремълския идеолог Дария Дугина и на "военния кореспондент" Владлен Татарски, както и за неотдавнашните набези на руска територия, включително в Белгородска област.

Официално украинските власти отричат да са замесени в нападенията на руска територия.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери публикацията на "Ню Йорк Таймс" по следния начин: "Веднага казахме, че зад това стои киевският режим. В края на краищата няма голямо значение кое звено на киевския режим стои зад това. Киевският режим стои зад това, ние знаем това, наясно сме с него и се основаваме на това.

През нощта на 3 май два дрона атакуваха резиденцията на Владимир Путин в Кремъл. Пресслужбата на руския президент заяви, че смята нападението за "планиран терористичен акт и покушение срещу руския президент" и обвини за него украинските власти. Независимите анализатори са раздвоени: някои смятат, че Москва сама е инсценирала провокацията, докато други смятат, че зад нея стои Украйна.