"Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете. Москва държи, че всичко трябва да остане, както е договорено", подчерта руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич.

Нямам съмнения, че спирането е само временно, смята Лавров.

"Южен поток" е единственото трайно и стабилно решение на проблема за снабдяването с газ на Югоизточна Европа", мотивира се руският първи дипломат.

Дачич от своя страна  заяви, че икономическите проекти с Русия ще бъдат продължени и Сърбия няма да се откаже от „Южен поток”.

„Изграждането на „Южен поток е наш национален интерес”, категоричен е Дачич.

Обявяването на резултатите от конкурса за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация на участъка на газопровода „Южен поток” на територията на Сърбия, както и сключването на съответния договор се планират за края на юни, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение от „Газпром”.

Ден, след като България обяви, че спира работата по проекта, премиерът на Сърбия и вицепремиерът и енергиен министър дадоха противоречиви изявления за газопровода.

"По отношение на строителството на "Южен поток" при нас всичко върви по план", каза тогава сръбският министър-председател Александър Вучич.

“България е основният център. Ще трябва да чакаме докато продължават разговорите между България и ЕС, или докато Русия не промени маршрута. Но резултатът от единия и другия сценарий предвижда отменяне на строителните действия." Това обаче каза вицепремиерът Зорана Михайлович.

Вчера от Европейската комисия дойде сигнал, че преговорите с Русия за "Южен поток" ще бъдат възобновени при първа възможност.