Генерал Ли Шанфу беше отстранен от длъжност като министър на отбраната на Китай и от мястото си в Държавния съвет, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ), цитирана от агенциите. Президентът Си Цзинпин е подписал указ за уволнението му.

Това е второто отстраняване от длъжност на висш представител на китайското ръководство за последните три месеца, след като през юли от поста си беше освободен и бившият външен министър Цин Ган, припомня БТА.

Днес заедно с Ли, и Цин Ган беше отстранен от мястото си в Държавния съвет.

Отстраняването и на двамата от съвета беше одобрено от Постоянния комитет на Общокитайското народно събрание на представителите (висшия орган на китайския парламент), посочва КЦТВ.

Не беше дадено обяснение за уволнението на Ли. Засега не е назначен негов заместник, което означава, че постът остава вакантен в момент, когато Китай се готви за домакинството на чуждестранни представители от сферата на отбраната на Сяншанския форум в Пекин, който ще се състои от 29 до 31 октомври в китайската столица, отбелязва Ройтерс.

Постоянният комитет на Общокитайското народно събрание освен това назначи И Хъцзюн за министър на науката и технологиите и Лан Фуан за финансов министър.

През август "Файненшъл таймс" написа, че е възможно Ли да е бил отстранен от длъжност и че срещу него се води разследване.