Това предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Т.нар. Закон за отмяната е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г.

Той предвижда прекратяване на продължилото над 40 години участие на Великобритания в законодателната дейност на ЕС и анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.

Оповестяването на законопроекта беше очаквано. То е първата стъпка от дълъг законодателен процес, но днес не се предвижда да има обсъждания.

Решаващо за правителството на Тереза Мей

"Това е един от най-важните закони, минавали някога през парламента, и е значима част от процеса на излизането ни от ЕС", каза министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Прокарването на законопроекта може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей.

Поддържащите Брекзит депутати от Консервативната партия на Мей твърдо защитават нейния план за скъсване с ЕС. Тези, които са проевропейски настроени, искат да изтръгнат отстъпки за смекчаване на условията на раздялата.

Евентуален бунт в някой от лагерите може да провали приемането на закона и да постави под съмнение способността на Мей да договори компромис или да получи подкрепа от опозиционните партии. Ако тя се провали, позицията й може бързо да стане незащитима.

Опозиционната Лейбъристка партия казва, че ще се противопостави на законопроекта, ако той не отговаря на шест условия, включително гаранции за правата на работниците.

Днес правителството формулира и позиция за преговорите с ЕС. В публикуваните три доклада се подчертава, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС.