Американски федерален съдия вчера нареди да бъде освободена от затвора бившия аналитик от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг, която беше информаторка на Уикилийкс. В сряда американски медии съобщиха, че тя се е опитала да се самоубие в затвора, след което била хоспитализирана.

Манинг беше в затвора от около година, защото отказа да свидетелства в продължаващото в САЩ разследване срещу разобличителния сайт Уикилийкс. Тя излиза на свобода, защото е отпаднала необходимостта от свидетелските й показания по делото срещу Уикилийкс и основателя му Джулиан Асандж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съдебно разпореждане на съда в Александрия, щата Вирджиния, се отхвърля искането на Манинг да бъдат отменени глобите, които й бяха наложени за отказа й да свидетелства. Съдията е определил, че Манинг трябва да изплати 256 000 долара, които се равняват на общия размер на начислените глоби.

По-рано тя беше заявила, че отказва да даде показания от етични съображения.

Американските власти арестуваха Брадли Манинг през 2010 г. за предаването на "Уикилийкс" на повече от 700 000 страници военни и дипломатически документи и видеофайлове за военни операции на САЩ в Ирак, припомня ТАСС. През август 2013 г. Манинг, който междувременно смени пола си и стана Челси, получи присъда от 35 години затвор. През януари 2017 г. обаче беше помилвана от президента Барак Обама и през май същата година излезе на свобода.