Русия вероятно няма да успее да завземе цялата Донецка област на Украйна през тази година. Това се посочва в годишния доклад за оценка на заплахите на разузнаването на САЩ.

"Путин вероятно е преценил погрешно възможностите на украинските въоръжени сили и степента на техния успех на бойното поле. Руската армия се е сблъсквала и ще продължава да се сблъсква с проблеми, свързани с изтощаването, недостига на личен състав и морала, което прави нейните сили уязвими за украинските контраатаки", се казва в доклада.

Междувременно според американското разузнаване така наречената "частична мобилизация", която Путин обяви през есента на 2022 г., може да облекчи недостига на личен състав, но ефектът ще се види едва след известно време.

"Пълният ефект от частичната мобилизация ще започне да се усеща едва през пролетта и лятото. Въпреки че руските сили продължават да се концентрират в Донбас, те вероятно няма да могат да го окупират напълно през 2023 г.", се казва в оценката на разузнаването.

Китай ще продължи да си сътрудничи с Русия, за да продължи със своите опити да се противопоставя на САЩ, въпреки международния отпор, породен от инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Въпреки световния отпор на инвазията на Русия в Украйна, Китай ще продължи да поддържа своето дипломатическо, отбранително, икономическо и технологично сътрудничество с Русия, за да продължи със своите опити да се противопоставя на САЩ, макар че това ще ограничи обществената подкрепа", заявиха агенциите в доклад. той е изготвен във връзка с ежегодното изслушване относно заплахите за сигурността на САЩ по света в сенатската комисия по разузнаване.

Докладът като цяло се съсредоточава върху заплахите от страна на Китай и Русия. Според оценки в документа Китай ще продължи да използва своите военни и други активи, за да сплашва съперниците си в Южнокитайско море и ще надгражда своите действия от миналата година. Това би могло да означава още прекосявания на Тайванския проток или прелитания на ракети над Тайван.

"Може би няма нужда да се споменава, че Китайската народна република, която все по-често се противопоставя на САЩ на икономическо, технологично, политическо и военно ниво по целия свят, остава наш ненадминат приоритет", каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, която е и основният съветник по въпросите на разузнаването на президента на САЩ Джо Байдън.

За да изпълни визията на китайския лидер Си Цзинпин Китай да стане голяма сила на световната сцена, Китайската комунистическа партия "е все по-убедена, че може да постигне това единствено за сметка на могъществото и влиянието на САЩ", заяви Хейнс в своята встъпителна реч.

"Следващите няколко години са от ключово значение на фона на засилването на стратегическата конкуренция с Китай и Русия и е особено важно в каква посока ще еволюира светът и дали възходът на авторитаризма може да бъде спрян и посоката му да бъде обърната", добави Хейнс.

В доклада пише още, че Русия вероятно не търси конфликт със САЩ и НАТО, но войната в Украйна носи "огромен риск" това да се случи, както и че има "истински потенциал" руските военни провали в Украйна да накърнят авторитета на руския президент Владимир Путин у дома, което да повиши потенциала за ескалация.

Хейнс описа "бавно напредваща война на изтощение" в Украйна и каза, че американското разузнаване не смята, че руските въоръжени сили ще се възстановят достатъчно тази година, за да успеят да постигнат значителни териториални придобивки.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред шведско издание, че Китай може да бъде насърчен да прибегне до завземането на Тайван със сила, ако инвазията на Путин успее, като заяви, че "това, което се случва в Европа днес, може да се случи в Азия утре".

"Изходът от войната в Украйна влияе върху заключенията, които ще бъдат направени в Пекин. Това включва и Тайван. Ако Путин постигне това, което иска в Украйна, като наруши международното право и използва военна сила, това ще бъде послание към други авторитарни лидери - също и в Пекин - че могат да постигнат това, което искат, като използват военна сила", каза той.