"Обединени срещу отровата на Путин" е заглавието на редакционен коментар на "Уолстрийт джърнал" по повод решението на Вашингтон да наложи нови санкции на Москва заради опита за убийство с нервнопаралитично вещество на Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март т.г. Вестникът подчертава, че голяма заслуга за това решение има председателят на комисията по външни работи към Камарата на представителите Ед Ройс, който е подтиквал администрацията да предприеме действия по случая, предава БТА.

Неуточнените мерки, които предвиждат забрана на износ за Русия на "стоки и технологии", свързани с националната сигурност, са взети въз основа на американски закон за контрол върху химическите и биологическите оръжия. "Уолстрийт джърнал" изказва предположението, че Белият дом може би не е бил склонен да се позове на този закон от 1991 г., защото той е доста строг и не дава на администрацията пространство за маневриране. Законът включва при неизпълнение на някои условия от страна на санкционираната страна последващи санкции като забрана на руски авиокомпании да летят до САЩ и намаляване на нивото на дипломатическите отношения.

Всекидневникът констатира, че атаката в Солсбъри е променила отношението на британското правителство и общественост към Русия и че Кремъл е пренебрегнал нормите на шпионажа - да не убиваш агенти, освободени при размяна на шпиони. След срещата на върха в Хелзинки, на която президентът Доналд Тръмп беше толкова внимателен с Владимир Путин, новите санкции са полезно послание към Москва, че безразсъдното поведение има своята цена, заключава "Уолстрийт джърнал".

По същата тема "Вашингтон пост" коментира, че новите санкции за пореден път показват несъответствието между примиренческия тон на Тръмп към Русия и твърдата позиция, заемана от мнозина в Конгреса и в собственото му правителство. Вестникът подчертава, че Тръмп се е съпротивлявал на настояванията от членове на Конгреса да наложи нови санкции на Москва заради намесата й в американските избори и други провинени. Но в случая с използването на бойно отровно вещество в нарушение на международните норми изглежда президентът не е имал избор, смята изданието.

То цитира неназован източник от Държавния департамент, според когото няма противоречие между опитите на Тръмп да подобри отношенията с Русия и санкциите, поискани от Конгреса. "Това не е въпрос за политиката на Русия, а за прилагането на закони, одобрени от Конгреса", казва той и обяснява: "Тук не става дума за това, че различни части от администрацията вървят в различни посоки. Ние всички сме една администрация и всички тук четем една и съща страница [. . .]. Към Русия сме твърди, но същевременно сме доста ангажирани с работа по поддържането на отношенията, защото в случая залогът е много сериозен. Работим по общите неща, където това е възможно, и викаме при нарушение, когато това е необходимо".

Източникът твърди, че държавният секретар Майк Помпейо се е забавил толкова дълго с констатацията си, че Русия е в нарушение на закона от 1991 г. защото въпросът бил "изключително сложен". През 2017 г. същата администрация наложи нови санкции на Северна Корея след химическа атака на международното летище в Куала Лумпур, при която бе убит Ким Чен-нам, низвергнат брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Вашингтон екзаминър" хвали администрацията на Тръмп за решението да наложи допълнителни санкции срещу Русия, тъй като те са "уместен отговор на изключителната агресия на руското правителство в две атаки на британска територия по-рано тази година". Според списанието с отказа си да предаде на Лондон заподозрените извършители на нападението в Солсбъри Кремъл фактически признава причастността на своите служби към нападението с нервнопаралитичен газ от групата "Новичок".

Но новите санкции не са само налагане на отговорност, а и сигнал за Путин, че неговата агресивна театралност има последствия. Те показват на руския президент, че не бива да бъде толкова убеден, че може да руши стабилността на Запада, без да понесе сериозни наказания. В крайна сметка обявеното вчера решение на Вашингтон не е само спирачка за Путин и подкрепа за съюзника Великобритания. То е важен знак, че САЩ няма да търпят използването на химически оръжия. А по въпроса дали такива оръжия са били използвани в Сирия най-големият нарушител в света е именно Русия, заключава "Вашингтон екзаминър".