Американските военни съобщиха, че отново са изпратили бомбардировач Б-52 да прелети над Близкия изток с цел "за възпиране на потенциална агресия" на фона на напрежение с Иран, съобщи Асошиейтед прес. Това е първи подобен полет откакто встъпи в длъжност новоизбраният президент Джо Байдън.

Самолетът навлязъл в региона по-рано днес, след като летял без прекъсване от базата Барксдейл в Луизиана. Бомбардировачът е прелетял както над Персийския залив, така и над Саудитска Арабия, показват данни от проследяване на полети.

Впоследствие Централното командване на САЩ публикува кадри как той лети заедно с изтребители Ф-15 на саудитските Кралски военновъздушни сили.

Централното командване на САЩ публикува кадри как той лети заедно с изтребители Ф-15 на саудитските Кралски военновъздушни сили

Макар и да не спомена изрично Иран, Централното командване заяви, че полетът е имал за цел да покаже "американския ангажимент към сигурността в региона".

Полети като този, който беше третият от началото на годината, станаха честа практика през последните месеци от управлението на президента Доналд Тръмп. Решението на Тръмп през 2018 г. едностранно да оттегли САЩ от иранското ядрено споразумение предизвика поредица от изострящи се инциденти в региона.

Байдън изрази желание да се върне в споразумението, ако Иран спазва ограниченията за ядрената си програма.