Най-малко осем души са загинали при наводненията в Ню Йорк и Ню Джърси, предизвикани от урагана "Айда". Губернаторите на двата щата обявиха извънредно положение, а бурята се пренесе към Нова Англия, като все още остават в сила предупреждения за торнадо, съобщава AP.

Полицията в Ню Йорк съобщава за седем смъртни случая, включително на 50-годишен мъж, 48-годишна жена и 2-годишно момиче, открити в безсъзнание в дома си, а по-късно обявени за жертви на водното бедствие. В апартаментите си са открити мъртви 48-годишна жена и 66-годишен мъж. В наводнена къща е открит и млад мъж на възраст 22 години. Самоличността на всички загинали е в процес на установяване.

Източната част на нюйоркския булевард "Франклин Рузвелт" и паркът над река Бронкс са под вода.

Метростанциите в Мегаполиса са наводнени и спрени за експлоатация от местните власти. Видеоклипове в социалните мрежи показват автомобили, залети от стихията и шофьорите им, насядали по покривите на превозните средства, в опит да се спасят.

Кадри от града показват още превозни средства на градския транспорт, потопени до прозорците, по основните пътни артерии. Боклук, носен от водното бедствие, може да се забележи в града и извън него.

"Тази вечер преживяваме историческо събитие с рекордни дъждове в града, брутални наводнения и опасни условия по пътищата ни", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, обявявайки извънредно положение в Ню Йорк късно сряда.

Малко по-късно извънредно положение в целия щат Ню Йорк беше обявено от губернатора Кати Хочул. 

Пожарникари спасиха мъж от автомобил, заседнал в дълбоки води на крайбрежната алея край река Бронкс. Нюйоркската телевизия WABC-TV показа ексклузивни кадри от спасителната акция, на които се виждат пожарникарите, които изнасят мъжа от колата му.

Потвърдена е и смъртта на двама души в Ню Джърси.

Публикации в социалните мрежи показват разрушени къщи в южната част на Ню Джърси, близо да Филаделфия, недалеч от мястото, където мина торнадо.

Срутен е и покривът на пощенската служба в Киърни, като по време на инцидента вътре са се намирали няколко души. Спасители са прекарали нощта на място, като за момента не се съобщава броя пострадалите и тежестта на нараняванията им.

Губернатор Фил Мърфи обяви извънредно положение във всички 21 окръга на Ню Джърси, призовавайки жителите да стоят настрана от наводнените пътища.

Най -малко два смъртни случая са регистрирани в щата, като автомобилът на 70-годишен мъж е бил пометен от придошлите води.

"Семейството му беше спасено. Всички те бяха в автомобила, завлечен от бедствието. За съжаление пожарникарите на успяха да го спасят", каза кметът на окръг Пасаик Хектор Лора.

Съобщава се за стотици хиляди жители останали без ток в Ню Джърси и Пенсилвания.

Положението е критично и в Роквил, Мериленд, където 19-годишен младеж е намерен мъртъв, а друг човек е в неизвестност. Около 200 души са евакуирани от жилищна сграда.