Италиански лекари направиха рядка и сложна операция по присаждане на бели дробове за спасяването на 18-годишен пациент с Ковид-19, съобщи телевизионният канал РАИ нюз 24.

Трансплантацията е осъществена в миланската болница "Поликлинико" на 18 май и е приключила успешно. Тя е била единствената възможност за младия човек, който по-рано не е имал здравни проблеми. Диагнозата му е поставена на 2 март, а на 6 март е хоспитализиран в миланската клиника "Сан Рафаеле". Там той е поставен на апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. В средата на април лекарите си дали сметка, че възстановяването на нормалната работа на белите дробове на младежа ще бъде невъзможно заради коронавирусното заболяване. От 30 април започнало търсене на донорски орган и той успешно бил доставен.

Операцията продължила 9 часа. Няколко дни по-късно подобна операция е извършена и в Австрия. До същата процедура преди това е прибягнато и в Китай, където най-напред се появи новият коронавирус. Лекарите отбелязват, че при 30 на сто от преболедувалите от Ковид-19, могат да възникнат усложнения в белите дробове, водещи в някои случаи и до инвалидност.