Сръбският президент Александър Вучич и унгарският премиер Виктор Орбан днес наблюдаваха военен парад, което се проведе в околностите на сръбската столица Белград, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орбан пристигна на необявено посещение в Сърбия. Той беше посрещнат от Вучич, който заяви, че е щастлив "отново да приветства един голям приятел на Сърбия".

Днешният парад се провежда на военното летище Батайница и е по повод сръбския Ден на армията. Събитието включва прелитания на изтребители МиГ-29 и хеликоптери "Мил", както и демонстрация на наскоро доставени китайски зенитноракетни системи и дронове.

"Сръбско-унгарските отношения са на най-високото си равнище в историята на страните ни", написа Вучич в Инстаграм.

Асошиейтед прес припомня, че и двамата лидери запазиха политическите и икономическите си връзки с Русия въпреки инвазията в Украйна. Отношенията им с Москва са източник на търкания с останалите европейски страни и със САЩ.

Сръбският президент каза още, че той и сръбското командване следят как протича войната в Украйна и съответно планират бъдещите покупки на военно оборудване. "Сърбия никога в историята си не е имала по-силна армия", каза Вучич.

Министерството на отбраната на Сърбия, цитирано от ТАСС, съобщи, че в прегледа на въоръжените сили "Гранит 2023" участват над 5000 военнослужещи, около 2300 единици въоръжение и бойна техника и повече от 60 самолета. На парада е присъствал и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик.