Европейският парламент ще обсъди днес, а утре ще гласува резолюция, посветена на въпроса с върховенството на правото в Унгария. Докладчикът Гуендолин Делбос-Корфийлд (Зелени) съобщи днес на пресконференция, че се очаква документът да бъде подкрепен от широко мнозинство.

По нейните думи пет от седемте парламентарни групи поддържат оценката, че Съветът на ЕС трябва да обсъди възможността Унгария да не получи председателството на институцията от юли догодина. Тя заяви, че подобна възможност досега е била обсъждана сдържано и дори юристи не са сигурни за възможните стъпки. Според нея няколко държави от ЕС споделят мнението, че унгарското председателство трябва да се отложи.

Докладчикът поясни, че новата резолюция е свързана с оттегления унгарски законопроект, насочен срещу ЛГБТ+ общността, както и със законопроект, който би ограничил правата на учителите. Настояваме европейските средства за Будапеща да останат замразени, добави Делбос-Корфийлд.

Изабел Визлер-Лима (ЕНП) поясни, че ЕП няма да казва на Съвета на ЕС как да постъпи, но ще призове за решение в защитата на ЕС и основните ценности.

Тейс Рютен (Социалисти и демократи) коментира, че Унгария вече не е демокрация и Съветът на ЕС трябва да осъзнае това. По неговите думи унгарският премиер Виктор Орбан мисли, че може да използва ЕС като банкомат. Той трябва да разбере, че това не е възможно, настоя Рютен. По неговите думи пречките, които Унгария създава пред общите европейски решения, вредят на образа на ЕС и това би се влошило допълнително, когато страната оглави председателството. Да не говорим за връзките на Орбан не само с руския президент Владимир Путин, но и с президентите на Сърбия Александър Вучич и на Република Сръбска Милорад Додик, добави Рютен.

Софи инт Велд (Обнови Европа) заяви, че може ЕП да не води тристранни преговори по европейското законодателство с унгарското председателство. Тя поясни, че тези преговори не са задължителни по договора за ЕС и е възможно евродепутатите просто да гласуват законопроектите на три четения. Европейската комисия не трябва да преговаря с Будапеща, а да следи за изпълнението на поставените условия, добави тя. По въпросите на върховенството на закона не се преговаря, добави Инт Велд по повод размяната на писма между ЕК и Будапеща по въпроса с размразяването на еврофондовете за Унгария.

Съветът трябва да реши въпроса с председателството. Силно препоръчваме Орбан да бъде убеден да отстъпи реда на Унгария в списъка на председателствата. Договорът за ЕС не поставя изискване пред ЕП да работи по определен начин с председателството на Съвета на ЕС, има много възможности за сътрудничество, допълни тя.

Малин Бьорк (Левите) заяви, че допускането на унгарско председателство ще отслаби ЕС и е опасно. Тя предложи редът на Унгария да оглави Съвета на ЕС да се прескочи и страната да поеме тази роля, когато се върне към спазването на законността.