В Унгария от събота става задължително поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19 за всички здравни служители, както и носенето на маска в повечето закрити пространства, обяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

На правителствен брифинг Гергей Гуяш каза също, че единствено ваксините могат да осигурят защита от коронавируса на фона на повишаването на броя на случаите. "Правителството съветва всички да се инжектират с подсилваща доза, което е възможно четири месеца след втората доза", каза Гуяш.

Унгария съобщи днес за 10 767 нови случая на коронавирус - най-много от края на март. Починалите за изминалото денонощие са 131-ма.

Дневният брой на новозаразените се приближава до пика от 11 265 души, достигнат по време на третата вълна на пандемията. В Унгария са въведени много малко ограничения и процентът на ваксинираните е под средния за ЕС, отбелязва Ройтерс.

Постоянното покачване на броя на нови случаи на болни от COVID-19 накара Унгарската лекарска камара да призове вчера за въвеждането на стриктни мерки. Камарата призова за забрана на масови събития и налагане на задължително носене на маски в закрити помещения и каза, че достъпът до ресторанти, театри и кина трябва да е позволен само на хора с COVID сертификат.