Правителството на Унгария ще внесе днес в парламента нова версия на закона против Сорос, в която се санкционират организации, обвинени в подкрепа или финансиране на незаконна имиграция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законът е част от кампанията на десния премиер Виктор Орбан срещу родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос, известен с подкрепата за либерални каузи.

Държавният секретар Чаба Дьомьотьор съобщи на пресконференция, че текстът на новия закон ще бъде оповестен по-късно и че правителството иска парламентът да го приеме възможно най-скоро.

Орбан, който е на власт от 2010 г., увеличи контрола си над медиите и от години изразява враждебност към имигрантите. Това настрои срещу него Европейския съюз, който субсидира Унгария с милиарди евро годишно.

Сорос бе заклеймен в кампанията на Орбан за изборите през април, в които премиерът убедително спечели трети мандат. Антиимигрантските му позиции са популярни сред избирателите в селските райони на страната.

Орбан обвинява Сорос и финансираните от него неправителствени организации в заговор да подкопаят унгарската култура, като залеят страната с мигранти. Сорос многократно е отричал това.

"Това е законова рамка и от съда зависи как да квалифицира някои действия", каза Дьомьотьор. Съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел вчера предупреди, че Орбан може да предизвика криза в отношенията между своята партия Фидес и десноцентристките партии в ЕС заради закони, които според тези партии погазват гражданските свободи.

Върховният комисариат на ООН за бежанците призова унгарските власти да се откажат от законопроекта за ограничаване дейността на неправителствените организации. Според комисариата той ще лиши бежанците и кандидатите за убежище от жизненоважни услуги и ще поощри "засилващите се ксенофобски нагласи", предаде Ройтерс.