Унгария отново блокира отпускането на 500 милиона евро за Украйна в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира, съобщиха за БНР дипломатически източници в Брюксел.

Информацията стана известна след срещата на външните министри на страните членки на ЕС в Люксембург. Европейският фонд за мир беше създаден през 2021 г. и се финансира от вноските на страните членки на ЕС. 

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел само спомена, че министрите на външните работи не са успели да се споразумеят за осмия транш, но не каза подробности.

Будапеща бе предупредила Киев, че ще блокира тази помощ, докато не Украйна не извади унгарската банка ОТП от своя списък с юридическите лица, подкрепящи руската агресия. Украйна го направи през септември. Унгарците обаче поставят нови условия и днес външният министър на Будапеща Петер Сиярто е бил непреклонен.

До този момент Украйна е получила по споменатия механизъм общо 3,6 милиарда евро. Това са 7 транша от по 500 милиона, като при всеки от тях се додава по нещо отгоре. Идеята на външните министри е да се създаде фонд за отбрана на Украйна, по който страната да получава годишно по 5 милиарда.