Въпросните закони предвиждаха присъди до 5 години затвор за участниците в блокадите на държавни учреждения, а също глоби или арести на демонстранти, носещи маски и каски при протестите в Киев.

След вота във Върховната Рада избухнаха аплодисменти. Проектът бе приет с 361 гласа "за" и 2 "против".

"Много е важно, че бяха отменени закони, приети с недемократични процедури, а останаха в сила и бяха прегласувани закони, които не съдържаха репресивни елементи", каза опозиционният лидер Арсений Яценюк, цитиран от БТА.

"Сигурни сме, че борбата ще продължи. Направихме само една крачка, все още не сме решили всичко", каза другият опозиционен лидер Виталий Кличко.

До отмяната се стигна след четиричасови преговори между президента на Украйна Виктор Янукович и лидери на опозицията.

Часове след края на срещата украинският премиер Микола Азаров подаде оставка, за да "запази единството и цялостта на Украйна". Държавният глава я прие.

Съгласно украинската Конституция оставката на премиера автоматично води до оставка на цялото правителство, отбелязва Ройтерс.

"Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин. Взех това лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател”, се казва в изявлението на Азаров, разпространено от пресслужбата на украинския кабинет.

Украинските депутати обаче не успяха да се споразумеят по проектозакона за амнистията на демонстранти. Дебатите ще продължат следващите дни.

Амнистията (ако бъде одобрена със закон) ще влезе в сила, при условие че бъдат освободени всички обществени сгради и улиците, окупирани от демонстрантите, заяви по-рано министърът на правосъдието Олена Лукаш.