Хиляди близки на загиналите си спомниха за тях на церемония в Холандия, предадоха световните агенции.

По време на церемонията, състояла се в градчето Вейфхойзен, близо до летище Схипхол на Амстердам, откъдето на 17 юли 2014 г. излетя самолетът, бяха открити мемориал за 298-те жертви на трагедията и горичка, наречена "Горичката на спомена", в която бяха засадени толкова дървета, колкото бяха жертвите. Загиналите при свалянето на самолета бяха от 17 страни, като само холандците бяха 196.

Вижте снимки от церемонията

В подножието на засадените в тяхна памет в "Горичката на спомена" 11 вида дръвчета, семействата им положиха слънчогледи, каквито имаше в украинските ниви, където преди три години бяха открити стотици отломки от разбилия се самолет.

Паметникът, издигнат за жертвите насред "Горичката на спомена", пък представлява стоманена структура с формата на насочено към небето око. В зеницата на окото, изработена от неръждаема стомана, са гравирани имената на жертвите.

Мемориалът бе открит в присъствието на холандския крал Вилем-Александър и кралица Максима. На възпоменателната церемония имената на пътниците и членовете на екипажа бяха прочетени от техни роднини и приятели, след което кралят и кралицата заедно със 17 деца от Вейфхойзен положиха първи цветя пред паметника.

Последваха ги роднини на жертвите от Холандия, както и от Австралия, Малайзия, Великобритания, Германия и Индонезия и други засегнати от драмата страни. Проектът за мемориалния комплекс е финансиран с дарения и бе избран през ноември 2015 г. от 60 процента от близките на загиналите измежду три предложения.

Мемориалният комплекс е дело на твореца Роналд Вестерхюис и на архитекта и пейзажист Роберт де Кьонинг.

По повод годишнината от трагедията със самолета днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да съдействат изцяло на усилията за установяване на отговорните за самолетната катастрофа лица. Той каза, че в мислите си е с близките на жертвите.