Украински милиционери блокираха проруските демонстранти, които завзеха сградата на областната държавна администрация в източния град Донецк, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на тв канал "1+1".

Активистите, окупирали сградата, са решили да запазят контрола си върху нея поне едно денонощие.
По думите им те ще съставят "народен областен съвет" с участието на представители на всички градове в Донецката област.

Вижте снимки>>>>

По-късно е била завзета и сградата на Службата за сигурност в Донецк и, според съобщения в социалните мрежи, е започнала "ревизия на архивно-документалната и материално-техническия база", предадоха местни издания.

В същото време граждани на Донецк разпространиха открито писмо към и.д президента Александър Турчинов, в което искат да бъдат защитени от сепаратистите в района, предаде Обозреватель, цитиран от "Фокус".

„Ние, жителите на Донецката област, сме дълбоко обезпокоени от това, което се случва в резултат на дейността на престъпни антиукраински организации в региона”, се заявява в писмото.

Привърженици на федерализацията на Украйна завзеха сградата на областната администрация в Харков и издигнаха руския флаг, съобщи БТА. Охраняващите сградата милиционери се отдръпнаха пред щурма.

По-късно сградата е била освободена и "работният процес започна”, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков на своята страница във Фейсбук, предаде украинското издание „Лига”.

Проруски демонстранти завзеха сградата на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) в източния град Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украинската телевизия "Канал 5".
Според очевидци при щурма на сградата са пострадали и демонстранти, и служители от органите на реда.

Хиляди жители на Одеса, въпреки съдебната забрана от страна на властите, се събраха по-рано на протест срещу политическите репресии в Украйна. Те развяваха флагове на Русия, Одеса и СССР и плакати с лозунги: "Фашизмът няма да мине", "Референдум", "Ние сме славяни - наши братя са руснаците", "Искаме да се възобнови излъчването на руските телевизии".

Вътрешният министър Арсен Аваков обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад завземането на сгради на държавни институции от проруски протестиращи в Източна Украйна.
Аваков обеща, че полицията ще възстанови реда по мирен начин.

Той също така обвини сваления президент на страната Виктор Янукович, че заговорничи с Путин да се подклажда напрежение в региона.