Това съобщи Париж в комюнике след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин, украинския президент Петро Порошенко, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Само преди дни президентът на Украйна Петро Порошенко взе решение за продължаване със 72 часа на прекратяването на огъня в Източна Украйна. Споразумението обаче не се спазва и от двете страни.

За времето на прекратяването на огъня в Източна Украйна са загинали 27 военнослужещи, а още 69 са били ранени, предаде УНН, позовавайки се на информация от министерството на външните работи в Киев.

"Продължи обсъждането на начини за уреждане на острата криза в Украйна. Путин подчерта, че е важно да бъде продължен режимът на прекратяване на огъня и да бъде създаден механизъм за контрол на примирието с активната роля на ОССЕ", посочи Кремъл, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лидерите се изказаха в полза на това бързо да се организира трети кръг консултации между представители на Киев и на югоизточните региони. Френският и германският лидери призоваха президентите на Украйна и Русия да работят съвместно по създаването на механизъм за контрол на спазването на примирието и за контрол на ситуацията по границата под егидата на ОССЕ", а така също и да продължи освобождаването на заложници, съобщи пресслужбата на руското външно министерство.