По случай националния празник - Деня на Русия - монументът бе официално открит и жителите на Симферопол, столицата на република Крим, можаха да го видят, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Фигурата на войника, издигаща се на две крачки от местния парламент, е висока близо 2 метра, през рамото си той носи калашников и много муниции. Той гледа закрилнически момиченце, което му подава цветя, а котка се търка в краката му.

"Откриваме паметник на нашите славни руски войници, на съвременния руски войник", заяви на церемонията Олег Белавенцев, пратеник на руския президент Владимир Путин.

Тази статуя е израз на "силата, спокойствието, самоувереността и любезността на нашите войници", допълни той, цитиран от руската агенция РИА Новости, допълни АФП.

Паметникът е създаден с доброволни дарения. Руснаци от различни краища на страната събраха за него около 5 млн. рубли.

Автор на монумента е известният руски скулптор Салават Щербаков.

Присъединяването на Крим към Русия не е признато от Украйна и западните държави. То предизвика най-сериозната дипломатическа криза между Русия и Запада след края на Студената война и стана причина за американски и европейски санкции срещу Москва.

В Симферопол е доставен 7-тонен бронзов паметник на руската императрица Екатерина ІІ и на нейните сподвижници, съобщи днес РИА Новости.

При Екатерина ІІ, управлявала от 1762 до смъртта си през 1796 година Крим е присъединен към Русия.

През юли монументът ще бъде монтиран – а по-точно възстановен - в централния парк на столицата на Крим. В този парк паметник на императрицата е  издигнат през 1890 г., но е бил унищожен през 1921 година.