"Благодарение на подкрепата от международната общност, успяхме да избегнем ескалация на напрежението по повод хуманитарната помощ от Русия", посочи Порошенко, предаде БТА.

По-рано украински граничари преминаха границата с Русия и започнаха да инспектират камионите с хуманитарна помощ. Това стана точно срещу ГКПП "Изварино", контролиран от проруските сепаратисти в т.нар. "Луганска народна република".

Товарът бе инспектиран в присъствието на представители на Международния комитет на Червения кръст. Конвоят от над 280 тежкотоварни автомобила пренася близо 2000 тона храни, медикаменти, детски стоки и генератори.

Служители от руското Министерство на извънредните ситуации, съпровождащи колоната, поканиха журналисти от различни медии, за да им покажат съдържанието на камионите.

Финландският президент Саули Ниинистьо също обяви след среща с руския си колега Владимир Путин, че Украйна, Русия и Международния Червен кръст са постигнали споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна. 

Ниинистьо изрази надежда, че това ще открие пътя за примирие между правителството в Киев и проруските бунтовници.

По-късно от офиса на финландския президент съобщиха, че от Сочи той директно ще отиде в Киев, където ще се срещне с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата ще обсъждат украинската криза.

"Русия и Финландия са решени да прилагат всички усилия за на-бързо прекратяване на конфликта в Украйна и за установяване на диалог между всички заинтересовани страни, както и за оказване на хуманитарна помощ", каза от своя страна Владимир Путин.

По-рано Киев обяви, че руска военна колона е навлязла на украинска територия през граничен пункт, контролиран от проруските сепаратисти.