В първия ден след подновяването на антитерористичната операция в Източна Украйна са ликвидирани над 1000 бойци от силите на самопровъзгласилите се републики, съобщи Зорян Шкиряк, съветник към министерството на отбраната на Украйна, предаде Агенция "Фокус".
В същото време няколко големи стратегически града в Донецката и Луганската област са били „освободени от присъствието на руските наемници”.

Асошиейтед прес отбеляза, че от април в конфликта са убити над 400 души.

Говорителят на Антитерористичната операция, Алексей Дмитракшковски, каза, че пътищата в Донецка област са минирани, съществува опасност за мирните жители.

Терористите са похитили от мините на Луганска и Донецка области голямо количество експлозиви. Сега те се използват за миниране на пътища, мостове и други стратегически обекти”, заяви Дмитракшковски.

Силите на непризнатата Донецка народна република днес са обстреляли бомбардировач Су-24, съобщи пресцентъра на украинските сили, участващи в операцията в Източна Украйна.

Пилотът е успял да приземи машината, като преди това е унищожил зенитната установка, от която е извършена стрелбата.

По-рано през деня безредици избухнаха в района на украинската Върховна Рада.

В сблъсък помежду си са влезли 14-та сотня на Самоотбраната на Майдана и други формирования на Самоотбраната, които не могат да бъдат идентифицирани. Известно е, че батальонът „Киев-1” също е взел участие в безредиците.

Междувременно министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция съгласуваха на среща в Берлин декларация за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна.
След срещата Русия, в лицето на министър Сергей Лавров, призова проруските бунтовници да прекратят огъня.

Възобновяването на мирните преговори в Украйна ще е трудно, след като властите не продължиха примирието в източната част на страната и възобновиха операцията на силите за сигурност срещу проруските бунтовници, заяви обаче руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс, предаде БТА.

Украйна няма да плати за газа, задълженията са огромни и към есента ще има истинска газова криза, предупреди руският премиер. "Дългът е огромен. Взимат газ от подземните хранилища. Към есента ще има пълна газова криза", отбеляза Медведев.