Украинските сили за сигурност обградиха Славянск и се придвижват навътре в града, превърнал се в епицентър на антиправителствения бунт.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков, който e в източния украински град заедно с командващия Националната гвардия на Украйна Степан Полторак, направи изявление за медиите на около 6 километра от зоната на сраженията, които са започнали около 11 ч. българско време, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

Аваков каза, че противникът използва тежка артилерия. Арсен Аваков също така твърди, че сред нападателите срещу украинските военни имало чеченци.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че четирима членове на украинските сили на реда са били убити тази сутрин, а около 30 са ранени по време на сражения в Славянск. Сраженията продължават, се казва още в комюникето.

По-късно министерството на отбраната съобщи, че двама украински десантчици са загинали, а седмина са ранени близо доСлавянск, предаде ИТАР-ТАСС. При операция на силите за сигурност е бил установен контрол върху телевизионна кула в град Краматорск. Силите за сигурност също така са освободили мост по пътя между Краматорск и Славянск и армейски инженерни подразделения го разминират.

От народната самоотбрана на Славянск съобщиха за 20 загинали и десетки ранени в хода на сраженията в града, предаде Интерфакс

Според вътрешното министерство на Украйна бунтовниците си служат с населението като с "щит" и подпалили къщи, при което има жертви.

Според „Первий канал” в централната болница в Славянск са били приети 7 души с наранявания. Сред тях е било момиче с огнестрелна рана в главата,  което е починало. По непотвърдена информация момичето е отишло на терасата на дома си, когато е било улучено от снайперист, предаде "Фокус".

Украински военен хеликоптер беше подложен на ожесточен обстрел от земята и свален. Екипажът е оцелял и е евакуиран.

Междувременно премиерът Арсений Яценюк внесе във Върховната рада законопроект за провеждане на референдум на 25 май по въпроса за териториалната цялост на страната и децентрализацията на властта.

По-рано изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов призна, че жителите в Донецка и Луганска област подкрепят сепаратистите, което усложнява провеждането на силови операции там.

Европейската комисия съобщи, че ще приеме следващата сряда в Брюксел правителството на Украйна, водено от премиера Арсений Яценюк.

Русия предупреди Украйна, че се очертава хуманитарна катастрофа в някои градове, блокирани от украинската армия, призовава украинските власти да сложат край на кървавата баня и да седнат на масата на преговорите, за да намерят изход от кризата.