В петък, в навечерието на посрещането на Новата година, руският президент Владимир Путин проведе обстоен разговор чрез видеоконферентна връзка с китайския си колега Си Цзинпин. Видеоконферентната среща се състоя близо 10 месеца след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В хода на разговора бе предвидено да бъдат засегнати теми от взаимен интерес и да бъдат обменени мнения "по особено актуални и наболели регионални проблеми - такива, които се отнасят по-скоро за Русия, а също и такива, които засягат Китай", посочи преди началото му говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконферентна среща с участието на двамата лидери, началото на която беше предавано по руската държавна телевизия, Путин каза: "Ние Ви очакваме, уважаеми г-н Председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва." Тази визита ще "покаже на света колко близки са руско-китайските отношения", подчерта той. Путин допълни, че отношенията между Русия и Китай са "на най-високото ниво за цялата си история", отбелязва в. "Файненшъл таймс".

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на "трудното и изпълнено с противоречия положение" в света като цяло.

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство "без граници", придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията й в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът и хвърля вината за войната върху западната подкрепа за Киев, отбелязва Ройтерс. Инвазията в Украйна направи Русия още по-зависима от Китай в неутрализирането на ефекта на западните санкции, които до голяма степен отрязаха достъпа на Москва до световните пазари и глобалните вериги за доставки, посочва "Файненшъл таймс".

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай, а Пекин се възползва от руски доставки със значителна отстъпка, отбелязва "Файненшъл таймс".

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин е заявил по време на петъчната си видеовръзка с руския си колега Владимир Путин, че мирните преговори за Украйна няма да бъдат лесни и официален Пекин ще запази "обективна и справедлива позиция" по темата, предаде Ройтерс, като се позова на информация на Китайската централна телевизия.

Китайският лидер е подчертал също, че Пекин и Москва трябва да работят в тясно сътрудничество по международните въпроси и да се противопоставят на унилатерализма, и е добавил, че "санкциите и намесата във вътрешните работи са обречени на провал", визирайки САЩ.

"Обърнато беше внимание, че руската страна никога не е изключвала възможността за уреждане на конфликта в Украйна с дипломатически средства и Китай подкрепя такава позиция", се казва в информацията на китайската държавна медия, посочва ТАСС.

"Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт", посочи още Си Цзинпин.

"Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост", каза Си Цзинпин.

Кремъл неведнъж е подчертавал, че ще започне преговори само ако Украйна приеме руския контрол върху четири украински области, които обяви, че анексира, което прави това условие неизпълнимо за Киев, който от своя страна настоява руските войски да се изтеглят като предварително условие за мирни преговори, посочва "Файненшъл таймс".

Нарастващото стратегическо съперничество на Пекин със Запада заради напрежението около Тайван и американските санкции срещу китайския технологичен сектор правят пропукването на руско-китайския съюз малко вероятно в обозримо бъдеще. Една евентуална визита на Си в Москва през пролетта само ще затвърди релевантността на подобен сценарий.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Цзинпин и присъства на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пекин - броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан. В средата на декември Путин изпрати близкия си съратник и бивш руски президент Дмитрий Медведев на визита в Пекин, с което още повече подчерта важността на отношенията с Китай на фона на конфликта в Украйна.

Междувременно пак в петък Пекин оповести, че довереният помощник на Си Цзинпин - Цин Ган, ще бъде издигнат на поста външен министър от сегашната си длъжност на посланик в САЩ, посочва "Файненшъл таймс". Цин, който е доста по-млад от досегашния китайски външен министър Ван И, олицетворява новата вълна в китайската дипломация, и макар че е по-умерен, той е все пак привърженик на твърдия курс по отношение на Вашингтон. Остава загадка дали Цин ще продължи тясното партньорство с руския си колега, каквото изградиха през годините на международната сцена Ван И и Сергей Лавров.

По всичко изглежда, че Пекин води сложна игра с косвената си подкрепа за Москва в конфликта в Украйна, замаскирана с помирителна реторика. Сегашната ситуация не позволява на Китай да разгърне изцяло потенциала на отношенията си с Русия, но руско-китайският съюз е малко вероятно да се пропука, тъй като и двете държави имат стратегически интерес да си взаимодействат на международната сцена срещу натиска на Запада.