Китайският президент Си Цзинпин е заявил по време на днешната си видеовръзка с руския си колега Владимир Путин, че мирните преговори за Украйна няма да бъдат лесни и официален Пекин ще запази "обективна и справедлива позиция" по темата, предаде Ройтерс, като се позова на информация на Китайската централна телевизия.

Китайският лидер е подчертал също, че Пекин и Москва трябва да работят в тясно сътрудничество по международните въпроси.

"Обърнато беше внимание, че руската страна никога не е изключвала възможността за уреждане на конфликта в Украйна с дипломатически средства и Китай подкрепя такава позиция", се казва в информацията на китайската държавна медия, посочва агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Си Цзинпин и Владимир Путин неведнъж са разговаряли през 2022 г. и поддържат "тесен стратегически контакт", предаде по-рано днес агенцията. "Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт", посочи Си Цзинпин.

Началото на видеовръзката между двамата държавни глави бе излъчено от телевизия "Россия-24".

"Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост", каза Си Цзинпин.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Цзинпин и посети откриването на зимната олимпиада в Пекин - броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.