Украйна заяви, че западните ѝ съюзници са одобрили извършването на атаки срещу руски обекти на Кримския полуостров. "Предсказанията за Апокалипсиса са все по-близо", реагираха от Москва. Междувременно Германия арестува мъж за доставка на части за дронове за Русия.

"Днес има абсолютен консенсус, че можем да унищожаваме всичко руско в окупираните територии, като например в Крим", каза снощи по украинската телевизия Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Миналата година западните партньори все още бяха против украинските атаки срещу Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., изтъкна Подоляк.

Президентският съветник обърна внимание и на изявление на германската външна министърка Аналена Бербок.

"Русия непрестанно бомбардира граждански цели в Украйна, зърнени складове, болници, църкви. И Украйна се защитава в рамките на международното право", каза Бербок.

"Не ние започнахме тази война", каза Подоляк, като уточни, че украинските атаки са продиктувани от съображения за отбрана.

Дроновете, използвани при атаки в Русия са с "неизяснен произход", каза още президентския съветник, като прогнозира, че ще има увеличение на броя на атаките с дронове, тъй като руското ръководство губи контрол както върху въздушното пространство, така и върху властовите структури в Русия.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев реагира на изявлението на Подоляк, като каза, че думите на украинския представител са доказателство за "съучастието на Запада във войната срещу Русия".

Съгласието на Запада за украински удари по Крим е casus belli (на латински: повод за война) и дава на Москва възможност да действа "против всички и всеки" в НАТО, изтъкна Медведев.

"Печално. Предсказанията за Апокалипсиса са все по-близко", каза още бившият руски президент.

Напоследък десетки украински дронове атакуват територии на Русия и Крим.  Днес поредна експлозия разтърси полуострова. Тя е станала край Оленивка, в западната част на Крим, точно където преди близо седмица беше ударен брегови противокорабен ракетен комплекс, способен да носи ракети "Оникс".

За взрива съобщават местни жители, цитирани от "Телеграм" канала "Кримский ветер". Появиха се и видеокадри от експлозията и издигащия се нагоре пушек.