В източния украински град Харков ще бъде построено първото изцяло подземно училище в страната, за да се предпазят учениците от честите руски бомбени и ракетни нападения, съобщи в "Телеграм" кметът на града Игор Терехов. 

"Такова скривалище ще позволи на хиляди деца от Харков да продължат безопасното си обучение дори при заплахи от ракетни атаки", написа Терехов, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Макар и много училища във фронтовите райони да бяха принудени да преподават онлайн през цялата война, Харков организира около 60 отделни класни стаи по метростанциите си преди началото на учебната година, която започна на 1 септември, създавайки място за повече от 1000 деца да учат в тях.

Харков, вторият по големина град в Украйна, бе с население от над 1,4 милиона души преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година.

Части от града се намират на по-малко от 35 километра от границата с Русия и са подложени на почти ежедневни руски бомбени и ракетни нападения, които могат да засегнат жителите му преди те да успеят да стигнат до бомбоубежища.

Дания ще отпусне 14,1 милиона долара за обща европейска поръчка на боеприпаси за Украйна

Дания ще отпусне 100 милиона датски крони (14,1 милиона долара) за обща европейска поръчка на боеприпаси за Украйна, съобщи датското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Седем европейски страни поръчаха 155-милиметрови артилерийски снаряди за Киев чрез схема за доставка на спешно необходими боеприпаси за Украйна и за попълване на изчерпаните запаси на Запада, съобщи в петък Европейската агенция по отбрана.

"След като миналата година Дания отмени изключението за участие в европейските политики за сигурност и отбрана, сега страната има възможност за цялостно участие в европейското сътрудничество в областта на отбраната", заяви датският военен министър Троелс Лунд Поулсен.

Очаква се боеприпасите да бъдат доставени през следващата година.