Украинските власти са освободили екипажа на руския танкер, задържан в пристанище Измаил, но корабът остава при тях, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА, която на свой ред цитира руското посолство в Украйна. По-рано Украйна съобщи, че е задържала руски танкер за негово предполагаемо участие в задържането на три украински кораба от Русия през ноември миналата година в Керченския проток.

Москва заплаши днес, че ще има последствия, ако руските граждани са "взети за заложници". Моряците от задържания в Измаил руски танкер се връщат у дома, а самият кораб остава в Украйна, каза за ТАСС представител на руското посолство в Украйна, без да съобщи подробности. Членовете на екипажа са били разпитани и след това освободени.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи по-рано днес, че е задържала в Измаил руския танкер "Ника спирит", разпознат като танкера "Нейма", който според нея бил блокирал украинските кораби при инцидента в Керченския пролив, цитира БТА.

Задържаният съд "е признат за веществено доказателство и се подготвя официално искане в съда за ареста му".

На кораба са извършени упълномощени от украински съд следствени действия - обиск, конфискуване на документи, записи на разговори по радиото по време на конфликта в района на Керченския пролив, бордови дневници, отбеляза впоследствие службата. В комюнике на ССУ, цитирано от Франс прес, се казва, че танкерът е пристигнал вчера в пристанище Измаил. АФП пояснява, че Измаил се намира в устието на река Дунав, в района на Одеса.

Според украинския журналист Юрий Бутусов танкерът пътувал към Измаил, за да му бъде направен ремонт и не превозвал товар. Задържането и проверката му били одобрени снощи от украинския президент Володимир Зеленски, каза журналистът, специализиран в теми, свързани със сигурността.