Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че не може да гарантира, че на срещата на върха на НАТО следващия месец във Вилнюс ще бъде постигнат напредък по отношение на приемането на Украйна в НАТО, предадоха ДПА и "Прес асосиейшън".

На пресконференция в Централен Лондон министърът каза, че Великобритания продължава да подкрепя приемането на Украйна в НАТО, но че други страни имат различна гледна точка.

Уолъс изтъкна, че Швеция и Финландия чрез ускореното си присъединяване към пакта "са поставили резонния въпрос" дали нещо подобно трябва да се случи и с Киев.

"В крайна сметка те (Украйна) ще имат някои от най-опитните сухопътни войски в Европа и вероятно ще бъдат една от най-тежко въоръжените страни в Европа", каза още министърът.

"Смятам, че трябва със сигурност да прескочим плана за действие за членство, но, разбира се, ще трябва да подходим реалистично, тъй като имаме 31 държави членки в НАТО и трябва да се вземе общо решение", заяви Уолъс.

"И, да, посоката на движение трябва да е насочена към членство в НАТО", подчерта той.

Вчера украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че Украйна иска НАТО да вземе ясно решение за членството ѝ в алианса на срещата на върха във Вилнюс следващия месец. "Украйна продължава да работи активно с всички съюзници от НАТО, за да ги убеди, че е дошло времето за яснота за (нейното) членство в алианса", написа Кулеба в "Туитър" след телефонен разговор със Йенс Столтенберг. 

Той пък отговори, че решението на ЕС да предостави на Украйна статут на кандидат за членство влияе на обсъжданията в НАТО по въпроса с приемането на държавата в Алианса и повтори, че Русия няма думата по разширяването на НАТО, а вратите на алианса остават отворени, предаде БТА.

"Събитията в Русия показаха, че има пукнатини и разделения в руската система. Трябва да отбележим, че това са вътрешни руски въпроси, рано е за окончателни изводи", добави той по повод неуспелия опит за метеж. "Да видим първо колко бойци на "Вагнер" ще се озоват в Беларус или другаде. Важното за НАТО е да продължим подкрепата за Украйна", обобщи Столтенберг.