Президентът Джо Байдън прие в Белия дом председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на среща на върха, в чиито фокус попаднаха теми като войната между Израел и "Хамас" и осигуряването на постоянна подкрепа за Украйна, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние сме по-единни от всякога", се казва в заключителното съвместно изявление на лидерите. Те обещаха да продължат да полагат усилия за укрепване на икономическата сигурност.

В началото на преговорите Байдън отбеляза, че ЕС и САЩ са единни в подкрепата си за Израел и Украйна, но също така ще обсъдят начините за справяне с "несправедливостите в търговията и вноса на стомана и алуминий", както с и проблемите, свързани критичните суровини.

"Понякога имаме различия. Тук сме, за да си сътрудничим, за да намерим решения, които да работят за бизнеса и служителите от двете страни на Атлантическия океан", каза Шарл Мишел.

В четвъртък преговарящи от Вашингтон и Брюксел се опитаха да избегнат възобновяването на митата за внос на стомана и алуминий от ЕС, наложени през 2018 г. от правителството на тогавашния президент Доналд Тръмп. В крайна обаче бе постигнато съгласие митата да се запазят, докато продължават преговорите.

В съвместното изявление от срещата в Белия дом се посочва, че е постигнат "значителен напредък в идентифицирането на източниците на непазарния свръхкапацитет" и в намирането на начини за измерване на интензивността на емисиите в стоманодобивната и алуминиевата промишленост.

"Очакваме с нетърпение да продължим да постигаме напредък по тези важни цели през следващите два месеца", пише още в изявлението.