За мярката, предприета от Министерството на търговията, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Възможно е да се стигне до ограничения върху вноса на метала.

Министърът на търговията Уилбър Рос посочи, че разследването е подобно на това, което бе започнато миналата седмица за вноса на стомана в САЩ. То е на основата на закон приет през 1962 година, в разгара на Студената война.

Рос добави, че причина за разследването е изключителният конкурентен натиск върху американските производители на алуминий от страна. Поради нечестен внос, според него, няколко завода за алуминий прекратиха или спряха временно производството си през последните години.

Освен това за военните самолети на САЩ е необходим висококачествен алуминий, какъвто в момента се произвежда само от един американски завод - "Сенчъри алюминиъм" (Century Aluminium Co.), допълни Рос.

От гледна точка на националната сигурност е много опасно да има само един доставчик на изключително важен материал, подчерта министърът.

По думите му президентът Доналд Тръмп писмено ще нареди да бъде установено какво влияние оказва нарастващият внос на алуминий.