Европейският съюз да направи Украйна кандидат за членство в ЕС, като постави началото на дълъг присъединителен процес, който би могъл да отдалечи страната от влиянието на Русия и да я обвърже по-тясно със Запада, отбеляза Асошиейтед прес.

ЕС също така предостави статут на кандидат член на Молдова, която граничи с Украйна. Потвърдена беше европейската перспектива на Грузия.

Украйна подаде кандидатурата си за членство в ЕС по-малко от седмица след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Решението на лидерите на 27-членния съюз да предоставят толкова бързо статут на кандидат член на Украйна е нехарактерна за съюза стъпка. Но войната и искането на Украйна за бързо разглеждане направиха въпроса спешен за нейната кауза, отбеляза АП.

Решението за Украйна и Молдова дава старт на най-амбициозното разширяване на ЕС, след присъединяването на източноевропейските държави след Студената война, отбеляза на свой ред Ройтерс.

Придобиването на пълноправно членство може да отнеме години или дори десетилетия. Държавите трябва да отговарят на широк набор от икономически и политически условия, включително ангажимент за върховенство на закона и спазване на други демократични принципи.

Украйна ще трябва да ограничи корупцията в изпълнителната власт и да предприеме и други реформи.

"Исторически момент", туитна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс. "Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", каза той и добави: "Нашето бъдеще е заедно".

"Всички хора в Украйна гледат и чакат това решение", каза Иван Зиченко, 34-годишен украинец от опустошения град Харков, който сега живее в Брюксел.

"Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС", написа Зеленски също в Туитър. Той изрази увереност, че "бъдещето на Украйна е в" Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от БТА.

EС реши да признае европейската перспектива на Грузия и е готова да предостави статут на кандидат, след като бъдат постигнати определени приоритети бъдат разгледани, написа Мишел.