Украйна ще бойкотира заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което ще се проведе в Скопие, в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това заяви днес говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Франс прес и БТА.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско ниво на ОССЕ заради решението да се разреши на Лавров да участва в него", каза Николенко за АФП.

Това изявление идва ден след като България обяви, че ще разреши на Лавров да премине през нейното въздушно пространство, за да присъства на заседанието на ОССЕ в Скопие въпреки европейските санкции, наложени на Русия заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

АФП цитира и изявлението на българското министерство на външните работи, в което се казва, че издаденото дипломатическо разрешение за прелитане има временен характер и че това решение попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо Лавров.

Това разрешение изпраща "сигнали за възможността за завръщане към форми на сътрудничество, които съществуваха преди февруари 2022 г. с една страна, предизвикала най-голямата въоръжена агресия в Европа от края на Втората световна война", казва Николенко в изявление, публикувано в страницата му във Фейсбук, предаде Франс прес.

Балтийските страни също обявиха, че ще бойкотират заседанието на ОССЕ в Скопие заради поканата за Лавров, предаде АФП.

Според външните министри на Литва, Латвия и Естония присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни", се казва в тяхно съвместно изявление.

Мария Габриел: София не би дала разрешение за прелитане на руската делегация за Скопие, без да знае списъка на пътуващите

София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията, заяви днес вицепремиерът Мария Габриел. Тя направи това уточнение пред български журналисти в НАТО, където участва в срещата на външните министри от алианса.

Не всички членове на делегацията на руския министър на външните работи Сергей Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която започва утре, каза още Габриел. 

Разрешението е временно, точно за срещата в Скопие, която е изключително важна, ако искаме да говорим за бъдещето на ОССЕ, добави тя. По нейните думи българското решение е съгласувано с ЕС. Тя отбеляза, че в делегацията първоначално е имало представители, които се е наложило да бъдат изключени заради присъствието им в списъците със санкции на ЕС.

На въпрос на БНР дали тя самата ще проведе в Скопие двустранна среща с министър Лавров и какво би му казала, Габриел отвърна: "Но как може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е много ясен, защото България е членка на Европейския съюз и има много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме към такива срещи. И аз смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър. Благодаря"

България е заинтересована не само да има стабилност на Западните Балкани, но и допринася със своя опит тази стабилност да бъде дълготрайна. Стабилността на Западните Балкани означава стабилност за Европа, посочи вицепремиерът.

Когато ще говорим за членството на Украйна в НАТО, България подкрепя. За нас е важно като партньори да проследим страната в реформите, които прави, да бъде подготвена за бъдещи кризи и изискванията на алианса, каза Габриел.

Борел ще пътува за срещата на ОССЕ, но няма да разговаря с Лавров

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ще пътува до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но няма да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Борел обясни на пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел, че не би желал мястото на ЕС на срещата на ОССЕ да остане празно. Той поясни, че ще участва в официалната вечеря, но ще се наложи бързо да се върне след това заради други срещи в Брюксел.

Върховният представител съобщи, че е приключила основната работа по новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна и изрази надежда съответното решение да бъде прието през декември. Не виждам признаци на умора в ЕС от войната в Украйна, всеки е загрижен и признава успехите на украинците. Не можем да си позволим да бъдем уморени, коментира той. Борел посочи, че общата помощ на ЕС за Украйна вече достига 27 милиарда евро.

По неговите думи руският президент Владимир Путин ще използва зимата, за да продължи да тероризира украинското население и да поврежда енергийната мрежа. Русия се опитва да използва трагедията в Газа, за да причини допълнителни разрушения и страдание в Украйна и се надява, че вниманието на света е отклонено от друга трагедия, заяви Борел. Исках да уверя Дмитро Кулеба, че конфликтът в Близкия изток не ни отдалечава от намерението ни да подкрепяме Украйна, обобщи върховният представител.

Кулеба отбеляза, че все още няма решение за използване на запорираното в ЕС руско имущество за възстановяването на неговата страна. Той изрази надежда на предстоящото в средата на декември заседание на Европейския съвет да бъде последвана препоръката на Европейската комисия за начало на присъединителните преговори с Украйна.