Украйна атакува с 15 крилати ракети корабостроителница в пристанищен град Керч, на Кримския полуостров, като повреди един кораб, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтрес и БТА. Осведомителната агенция отбелязва, че нападението може да подкопае допълнително капацитета на Москва за нанасяне на удари.

В лаконично изявление министерство посочи, че 13 от ракетите са били унищожени във въздуха, а една е поразила кораб, но не съобщи името на кораба.

Командващият украинските военновъздушни сили каза, че руският военноморски флот е разположил там един от най-модерните си кораби - ракетоносец, въоръжен с крилати ракети "Калибър". Москва често атакуваше Украйна с ракети "Калибър" в течение на продължаващата вече 20 месеца война.

"Вечерта на 4 ноември въоръжените сили на Украйна осъществиха успешни удари по военноморска и пристанищна инфраструктура на корабостроителния завод "Залив" във временно окупирания град Керч", написа късно снощи службата по стратегически комуникации на украинската армия в приложението "Телеграм", без да дава повече подробности

"Надявам се, че друг кораб ще последва "Москва", заяви командващият украинските ВВС Микола Олешчук в "Телеграм", имайки предвид флагманския кораб на руския Черноморски флот, потопен от украински ракети на 14 април 2022 г.

Ройтерс не успя да провери руските и украинските изявления, нито публикациите в социалните медии, включително видео, за ракетна активност и за пожар и дим, които според публикациите се издигат от корабостроителницата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нарасналата способност на Киев да нанася удари по военни кораби и да намалява възможностите за руско наблюдение в Черно море са подкопали военните усилия на Русия и са помогнали на Украйна да си осигури морски път за износ на зърно.

Назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов заяви, че при атаката срещу корабостроителницата няма жертви.

Според някои украински анаризаторски канали в "Телеграм", които проследяват войната, при атаката е бил повреден руският ракетоносец "Асколд". Ройтерс не може да провери тези съобщения.

През септември руското отбранително ведомство заяви, че корабът "Асколд" от Черноморския флот е участвал в унищожаването на украински мишени във водите край Крим.

Според по-ранни съобщения на руските държавни медии корабът, въоръжен с ракетни системи "Калибр" и ракети земя-въздух със среден обсег "Панцир", зенитна артилерия и артилерийски системи, трябваше да влезе в експлоатация през втората половина на 2023.