Украинските военноморски сили и военно разузнаване са провели снощи "специална операция", в която украински спецчасти са дебаркирали успешно и са издигнали украинското знаме над анексирания от Русия полуостров Крим, съобщи днес Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна, цитирано от Укринформ и Ройтерс.

Операцията, достоверността на която Ройтерс не може да потвърди от независим източник, цели да покаже, че украинските сили са способни да провеждат наземни операции в Крим, който беше завзет и анексиран от Русия през 2014 г.

Десантът е бил проведен около 4 ч. сутринта на нос Тарханкут.

"В района на нос Тарханкут в югозападната част на Кримския полуостров се е състояла битка с участието на плавателни съдове и авиация. Украинските военни вече са се завърнали след спецоперацията", съобщи Андрий Юсов от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

На нос Тарханкут е разположена руска радиотехническа база и действат няколко радиолокационни комплекса. Недалеч от него е село Оленивка, край което вчера украинските военни унищожиха с дрон тежък руски ракетен комплекс С-400 заедно с ракетите и личния състав.

Кратък и неясен видеозапис, разпространен заедно с изявлението, показва малка моторна лодка, която приближава брега посред нощ. ГУР каза, че мястото за дебаркиране е било в западния край на Крим близо до населените места Оленивка и Маяк.

"Спецчасти с лодки са дебаркирали в района на Оленивка и Маяк", посочи в изявление ГУР.

Руски източници също пишат за "група украински диверсанти", които "доплавали с лодки и открили огън".

Украинското военно разузнаване казва, че "всички задачи" на операцията са били изпълнени, без да изброява конкретните задачи.

"Също така държавното знаме отново беше издигнато над Украински Крим", посочва ГУР, без да дава повече подробности.

Докато са изпълнявали задачите си украинските спецчасти са влезли в бой с части на руската армия.

Според ГУР врагът е понесъл загуби в жива сила и бойна техника.

"Всички цели и задачи бяха изпълнени. След като специалната операция беше завършена, украинските защитници се оттеглили, без да дадат жертви", отбеляза ГУР.

Украинското военно разузнаване спомена, че руските окупационни власти в Крим не са коментирали разигралите се събития, въпреки множеството свидетелства от местни жители. Единственото съобщение на руските власти се отнася до така наречено "унищожаване на боеприпаси в съответствие с установения график".

"Украинските въоръжени сили ще продължат да помагат на окупаторите с унищожаването на боеприпаси, военно оборудване и военнослужещи", добавя иронично ГУР.

Огласяването на новината съвпада в Деня на независимостта на Украйна.

Преди дни началникът на разузнаването Кирил Буданов предупреди за "изненади" за окупаторите в Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече във вторник да сложи край на руската окупация на Крим, макар Русия да не показва признаци, че ще изостави полуострова, отбеляза Ройтерс.

Пак във вторник и украинското военно разузнаване съобщи, че е убедило руски военен пилот да приземи руски боен хеликоптер Ми-8 на украинско летище.

По повод 32-рата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна днес президентът Володимир Зеленски поздрави всички свои сънародници за борбата за независимостта на държавата, съобщава УНИАН.

"Това е ценност за всеки от нас", подчерта държавният глава. "И точно за това се борим. В тази борба е важен всеки. Защото това е борба за нещо, което е важно за всеки. Това нещо е независима Украйна", се казва в речта на Зеленски.

Той посвети поздравителната си реч на всички граждани, които допринасят за независимостта на страната, от войниците и офицерите, до семействата на участващите в боевете, които са ги възпитали в любов към родината, както и на учители, лекари, медицински сестри, военни медици, както и на техниците, които не са позволили прекъсване на електроснабдяването, и дори на децата, чиито рисунки подкрепят морално воюващите.

Към украинците се обърна и главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

Украйна е "страната на непокорените, непоколебимите, несъкрушимите", където свободата и достойнството винаги са били ключови ценности, подчерта той в социалните медии, честитейки на сънародниците си Деня на независимостта.