Посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар съобщи днес, че текат "известни преговори" по инициативата за износ на зърно през Черно море, която беше договорена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., но беше прекъсната през миналото лято, съобщи Ройтерс.

През юли 2023 г. Русия прекрати участието си в споразумението, постигнато под егидата на ООН и Турция, като заяви, че условията ѝ не са изпълнени. Русия обаче се ангажира оттогава да подпомага развиващите се страни, които разчитат на износа на зърно от Русия и Украйна.

"За съжаление, тази зърнена инициатива не функционира в момента, въпреки че текат известни преговори за намиране на формат за възможно съдействие от международни партньори за Украйна", каза Боднар по време на онлайн брифинг. Той не даде повече подробности за съдържанието на разговорите.

През август м.г. Украйна отвори собствен коридор за морски превози край западния бряг на Черно море близо до Румъния и България. От тогава по маршрута са изнесени 16,5 млн. тона товари, предимно храни, припомня агенцията.

Районите в Черно море, през които преминават т.нар. временни коридори, създадени от Украйна, са почистени от плаващи мини. Корабите, които преминават през тях от украинските пристанища, са застраховани от компания, базирана във Великобритания, съобщи преди седмица Боднар.